onsdag 9 mars 2011

Gallstens operation

då var operationen avklarad men var mycket snurrig och hade fruktansvärt ont och spydde så blev kvar över natten på sjukhuset. Väl hemma så går det långsamt framåt åt rätt håll men får inte bära min lilla Amilia på 3veckor..Jonas har fått ett tillfälligt jobb så måste sköta detta. Men som tur är har jag Lillen här som kommer och hjälper mig med Amilia menads Jonas jobbar..
Här nedan följer lite information om hur en gallstensoperation går till mm...


Gallstensoperationen
Operationen utförs antingen med öppen metod med ett litet hudsnitt under höger revbensbåge eller med så kallad titthålskirurgi. Titthålskirurgi innebär att instrument och kamera förs in i bukhåla via fyra små hudsnitt. I ca 10% av fallen måste operationen, av tekniska skäl, avslutas med öppen metod. I samband med ditt läkarbesök diskuteras val av kirurgisk metod. Oavsett vilken metod som används blir slutresultatet detsamma. Ibland ges antibiotika i samband med operationen för att förebygga infektioner. Operationen sker i narkos och tar ca 1½ timme. Vid gallstensoperation tas den sjuka gallblåsan med innehållande sten bort. Det går bra att klara sig utan gallblåsa eftersom gallan istället rinner kontinuerligt ned i tarmen. Ibland kan det leda till en lösare avföring, men dessa besvär är oftast övergående. I samband med operationen sker ofta en röntgenundersökning av gallgångarna för att se om det finns stenar i den stora gallgången som leder gallan till tarmen.

Efter operationen
Eftersom du varit sövd kommer du först till uppvakningsavdelningen. Ibland tillbringas natten efter operationen där eller på vårdavdelningen. Många nyopererade upplever en viss värk och smärta i övre delen av buken eller runt operationssåret. Efter galloperationen är det även vanligt med värk från axelpartiet. Under sjukhusvistelsen får du regelbundet uppskatta hur ont du har. Mot värken får du smärtlindring i form av tabletter, stolpiller eller injektioner. Under operationen får du dropp, men redan på kvällen kan du inta lättare föda.(kunde dock inte jag då jag spydde) Det är viktigt att du tar djupa andetag, hostar upp ev. slem och att du så fort som möjligt kommer upp och rör på dig efter operationen.
En del patienter kommer hem operationsdagens kväll, men då bör en anhörig vara hemma under kvällen och natten. I annat fall är vårdtiden vanligtvis ett dygn. Inför hemgången har du ett samtal med din läkare. Sjukskrivningstiden är normalt 1 vecka. Om du är i behov av blodproppsförebyggande läkemedel ordineras det i form av injektioner som du tar under 5-7 dagar efter operationen. Själv har jag fått smärtlindrande tabletter..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar